• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

دپارتمان

هورمون‌شناسی و غربالگری جنین

آشنایی با سازوکارهای

آزمایش‌های هورمون‌شناسی و غربالگری جنین

هورمون‌ها پیام‌رسان‌های شیمیایی در بدن هستند که اطلاعات مهم را از طریق خون به سلول‌ها منتقل می‌کنند. به طور معمول، هورمون‌ها از طریق گیرنده‌های مخصوص خود بر سلول‌های هدف تأثیر می‌گذارند. آن‌ها توسط غدد درون‌ریز تولید شده و از طریق جریان‌ خون، به بافت‌ها و اندام‌های مختلف منتقل می‌شوند. هر هورمونی با هدف خاصی ترشح می‌شود و یک پیام حیاتی را از طریق اتصال به گیرنده‌های اختصاصی خود به سلول هدف منتقل می‌کند.

هورمون‌های بدن اساساً مسئول کنترل و حفظ تعادل در قسمت‌های مختلف بدن هستند. مهم‌ترین وظایف هورمون‌ها عبارتند از:

تأثیر بر رشد و تکامل
کنترل خلق و خو
نحوه کنترل و مقابله با استرس
نحوه تجزیه و هضم غذا

آزمایش‌های هورمونی بهترین راه برای تعیین سطح هورمون‌های بدن هستند. این آزمایش‌ها مشخص می‌کنند که آیا کاهش و یا افزایشی در میزان هورمون‌ها رخ داده است یا نه، و این تغییرات چه تأثیری بر سلامتی فرد داشته است.

← آزمایش عدم‌تعادل هورمونی
عدم‌تعادل هورمونی زمانی رخ می‌دهد که هورمون‌ها به اندازه کافی تولید نشوند. انواع مختلفی از عدم‌تعادل هورمونی ممکن است وجود داشته باشد. گاهی اوقات، عدم‌تعادل به‌دلیل کاهش میزان تولید هورمون مورد نظر است و گاهی به‌دلیل تولید بیش از حد آن است.

برای تشخیص عدم‌تعادل هورمونی، انواع مختلفی از آزمایش‌ها توسط پزشک تجویز می‌شود. از جمله این آزمایش‌ها، آزمایش خون یا ادرار است که می‌تواند سطح هورمون‌های مختلف را در بدن تعیین کند. هورمون‌های جنسی، هورمون‌های تیروئید، هورمون‌های غده آدرنال، و هورمون‌های هیپوفیز انواعی از هورمون‌های قابل‌اندازه‌گیری هستند.

آزمایش‌های غربالگری قبل از تولد، در دوران بارداری انجام می‌شوند تا وجود هر نوع بیماری ارثی و یا ناهنجاری‌های کروموزومی در جنین شناسایی شوند. دو نوع اصلی آزمایش‌های قبل از تولد عبارتند از:

تست‌های غربالگری
این آزمایش‌ها، احتمال وجود اختلالات مادرزادی و به‌خصوص اختلالات ژنتیکی را در جنین بررسی می‌کنند. آزمایش خون، نوع خاصی از سونوگرافی، و آزمایش NIPT یا Cell-free DNA جزو آزمایش‌های قبل از تولد هستند. تست‌های غربالگری قبل از تولد، معمولا در سه‌ماهه اول یا دوم بارداری انجام می‌شوند. آزمایش‌های غربالگری قادر به تشخیص قطعی نیستند بلکه احتمال وجود اختلالات را نشان می‌دهند.
تست‌های تشخیصی
اگر آزمایش غربالگری احتمال وجود یک مشکل را نشان دهد یا به‌دلیل سابقه خانوادگی، سن مادر و سابقه پزشکی، احتمال وجود یک ناهنجاری در جنین وجود داشته باشد، برای کسب نتایج دقیق‌تر از آزمایش تخصصی استفاده می‌کنند تا از تشخیص اولیه اطمینان حاصل شود.

دپارتمان‌های مجموعه آزمایشگاهی بوعلی

این مرکز قادر به انجام صدها نوع تست عمومی و تخصصی بالینی شامل بیوشیمی و الکتروفورز، هماتولوژی، انعقادی، میکروب‌شناسی، هورمون‌شناسی و غربالگری سلامت جنین، ایمونولوژی و سرولوژی، TDM و HPLC، و تشخیص مولکولی است.

بیوشیمی و الکتروفورز
Biochemistry-Electrophoresis

ایمونولوژی و سرولوژی
Immunology – Serology

کیفیت و ممیزی
QC – Auditing

واتساپ