تست آنتیبادی کرونا
سنجش ابتلای قبلی به ویروس عامل Covid-19 و پاسخ ایمنی بدن در برابر واکسن کرونا
Antibody Testing for COVID-19
این تست، آنتیبادی تولید شده توسط سیستم ایمنی بدن بر علیه پروتئین اسپایک (Spike) ویروس SARSCoV-2 را جستجو میکند که در پاسخ به واکسن و یا ابتلا به ویروس در بدن تولید شده است. نتیجه مثبت آزمایش به این معناست که آنتیبادی شناسایی شده است: یا قبلا به ویروس کووید19 مبتلا شدهاید، و یا به تازگی واکسن دریافت کردهاید. نتیجه منفی آزمایش به معنی عدمشناسایی آنتیبادی در بدن است که یا به دلیل عدمابتلای قبلی به کووید 19 است و یا به دلیل دریافت نکردن واکسن. همچنین ممکن است به کووید 19 مبتلا شده باشید اما سیستم ایمنی به حضور ویروس و واکسن پاسخ نداده و یا پاسخ بسیار کمی داده است.
تست آنتیبادی به چه منظوری انجام میشود؟
آزمایش آنتیبادی ممکن است به یکی از دلایل زیر انجام شود:
در گذشته علائم کووید19 داشتهاید ولی مورد آزمایش قرار نگرفتهاید.
قبلا نتیجه آزمایش کووید19 شما مثبت شدهاست و در حال حاضر اقدام به انجام فرایند پزشکی در بیمارستان و یا کلینیک کردهاید.
در گذشته به کووید19 مبتلا بودید و اکنون میخواهید پلاسمای خود را به افرادی که به کرونای شدید مبتلا هستند اهدا کنید. پلاسما بخشی از خون است. مدتی بعد از ابتلا به کووید 19 به دلیل پاسخ ایمنی بدن در برابر کووید19، آنتیبادی تولید شده و در پلاسما حضور خواهد داشت لذا اهدای آن به فرد دیگر میتواند او را برای مقابله با ویروس آمادهتر کند.
تفاوتهای تست PCR و تست آنتیبادی
تست PCR
تست آنتیبادی
نمونهبرداری با سواب از مخاط گلو و بینی
نمونهبرداری با سواب از مخاط گلو و بینی
نوع نمونهگیری
افراد مستعد، و همچنین افرادی که قبلا مبتلا شدهاند و آنتیبادی بر علیه ویروس در بدن آنها تولید شده است را شناسایی میکند.
وضعیت فعلی عفونت را به افراد اطلاع میدهد تا بتوان روند ادامه بیماری را پیشبینی کرد و از انتقال آن به دیگران جلوگیری کرد.
کاربرد
تشخیص ابتلای قبلی به ویروس
شناسایی عفونت ویروس فعال
قابل استفاده برای
تشخیص وجود ویروس را در زمان انجام آزمایش
تشخیص وجود آنتیبادی ویروس و عفونت قبلی
نامناسب برای
آیا میتوان از تست آنتیبادی برای تشخیص کووید19 استفاده کرد؟
توجه به این نکته ضروری است که از تست آنتیبادی نمیتوان برای تشخیص کووید19 استفاده کرد. این تست وجود آنتیبادی بر علیه SARSCoV-2 را مشخص میکند. چند هفته طول میکشد که بدن بر علیه ویروس آنتیبادی تولید کند و البته همه افرادی که به این عفونت مبتلا میشوند قادر به تولید آنتیبادی نیستند. بنابراین منفی بودن نتیجه این تست دلیل بر نبودن ویروس در بدن نیست.
برای شناسایی افرادی که به کووید19 مبتلا هستند باید از تست PCR استفاده کرد. اگر در حال حاضر علائم مربوط به کووید 19 شامل تب، سرفه، تنگی نفس، لرز، درد عضلانی، گلودرد، یا از دست دادن چشایی و بویایی را دارید به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم جهت تشخیص قطعی عفونت به کووید19 و درمانهای لازم انجام شود.
تست PCR کرونا در آزمایشگاه بوعلی با رعایت کلیه پروتکلهای بهداشتی و با استفاده از تکنولوژیهای روز انجام میشود و نتیجه آن در کمتر از ۲۴ ساعت بهصورت آنلاین یا بهشکل چاپی و هولوگرامدار در اختیار شماست.
مفهوم نتیجه منفی و مثبت آزمایش
نتیجه مثبت به این معنی است که فرد به احتمال زیاد به ویروس SARS-CoV-2 آلوده شده است و آنتیبادیهای قابل تشخیص در خون وجود دارند. جواب مثبت ممکن است به دلیل وجود آنتیبادی برای یک ویروس یکسان و یا چند ویروس باشد. به این نتیجه، «مثبت کاذب» میگویند. احتمال مثبت کاذب بودن نتیجه به دقت آزمایش و میزان شیوع عفونت در جمعیت بستگی دارد.
منفی بودن نتیجه آزمایش یعنی در زمان انجام آزمایش، آنتیبادی بر علیه ویروس SARS-CoV-2 در بدن فرد وجود نداشته است. زمانی که فرد به کووید19 مبتلا نشده باشد نتیجه آزمایش منفی خواهد بود. همچنین ممکن است فرد آلوده به ویروس باشد ولی در زمان انجام آزمایش سیستم ایمنی بدن بر علیه ویروس آنتیبادی کافی که قابل تشخیص باشد تولید نکرده باشد و یا اینکه بدن پاسخ ایمنی کافی به ویروس نداشته باشد.
چرا آزمایشگاه بوعلی؟
مجموعه آزمایشگاهی بوعلی، یکی از مراکز برگزیده و باسابقه در ارائه انواع خدمات آزمایشگاهی در سطح استان کرمانشاه و در غرب کشور است.
سؤالات پرتکرار
این آزمایش تا چه حدی دقیق است؟
نمونه مورد نیاز چگونه تهیه میشود؟
چه کسی باید تست آنتیبادی را انجام دهد؟
چه زمانی برای انجام تست آنتیبادی مناسب است؟
به دلیل آن که زمان انجام این آزمایش بسیار مهم است، توصیه میکنیم در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
چه مدت طول میکشد تا نتیجه آزمایش آماده شود؟
نتیجه مبهم و نامعین آزمایش به چه معناست؟
آیا مثبت شدن نتیجه به معنای ایمن بودن در برابر کووید 19 است؟
مطالعات اخیری که در مورد SARS-CoV-2 در حال انجام است در تلاش است تا به این سوالات پاسخ دهد. تحقیقات بر روی انواع دیگر کروناویروسها نشان میدهد که آنتیبادی ممکن است از ابتلای مجدد به عفونت به مدت چندین سال جلوگیری کند. چون در حال حاضر مطمئن نیستیم که آنتیبادیها باعث مصونیت میشوند یا نه، رعایت پروتکلهای بهداشتی همچنان باید ادامه یابد.