
کمخونی با تعدادِ کمِ گلبولهای قرمز سالم یا وجود گلبولهای قرمز معیوب همراه است. برخی از علائم فیزیکی مثل رنگپریدگی پوست نشانهای از کمخونی است.
اگر علائم کمخونی دارید، آزمایش خون میتواند غلظت پایین گلبول قرمز را تأیید و وجود گلبولهای قرمز معیوب را تشخیص دهد. گاهی اوقات، شکل گلبولهای قرمز در زیر میکروسکوپ میتواند علت کمخونی را نشان دهد.
پس از تشخیص کمخونی، ممکن است برای شناسایی دلیل کم آن به آزمایشهای بیشتری نیاز باشد. بررسیهای تشخیصی تخصصی میتواند مشکلات سلامتی مانند تولید گلبول قرمز کم در مغز استخوان یا خونریزی روده را تشخیص دهد.
خودآزمایی در منزل
از طریق برخی خودآزماییها که بهتنهایی در منزل قابل انجام هستند، میتوانید متوجه کمخونی شوید.
علائم و نشانههای رایج کمخونی عبارتاند از:
خستگی (احساس نداشتن انرژی کافی برای انجام کارهای روزمره)
عدمتمرکز
سرگیجه
سرد بودن دستها و پاها
تنگی نفس در هنگام فعالیت
تپش قلب
سردرد
پیکا (میل به اقلام غیرغذایی مثل علف، یخ، خاک و غیره)
سندروم پاهای بیقرار
پوست و غشاهای مخاطی رنگپریده یا مایل به زرد
ناخنهای شکننده یا قاشقی
ترک خوردن گوشههای دهان
زبان متورم یا دردناک
نبض ضعیف
نبض سریع (ضربان قلب بالای ۱۰۰ ضربه در دقیقه)
همچنین ممکن است در ادرار یا مدفوع، خون مشاهده شود. خون در ادرار میتواند قرمز یا صورتی کمرنگ به نظر برسد، در حالی که مدفوع خونی میتواند قرمز روشن یا سیاه باشد. اگر خونریزی مکرر دستگاه گوارش دارید، پزشک یک کیت آزمایش خانگی را برای شناسایی خون در مدفوع تجویز میکند.
کمخونی برای سلامتی خطرناک است. همچنین، علائم کمخونی میتواند نشانهای از سایر مشکلات سلامتی جدی باشد. در صورت مشاهدهی علائم کمخونی، حتماً برای ارزیابی کامل به پزشک مراجعه کنید.
معاینه فیزیکی
پزشک برای ارزیابی کمخونی یکسری ناهنجاریهای رایج جسمی را بررسی میکند. این ناهنجاری عبارتاند از:
نبض ضعیف یا قوی
غشاهای مخاطی رنگپریده
ناخنهای رنگ پریده
ناخنهای صاف، برآمده و شکننده
سوفل قلب (صداهای غیرمعمول قلب)
زردی
لازم است به پزشک در مورد شروع ایجاد این تغییرات، مدت زمان ایجاد علائم و روند تغییر این علائم در طول زمان اطلاع داده شود.

تست خون در کرمانشاه
در کرمانشاه برای انجام انواع آزمایشهای خون در اسرع وقت و با بالاترین دقت، به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی میتوانید مراجعه کنید.
آزمایشگاه و آزمایشها
برای تشخیص وجود کمخونی، پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش را تجویز کند. آزمایش خون به تشخیص وجود یا عدموجود کمخونی کمک میکند. سایر آزمایشها برای شناسایی علت کمخونی به کار میروند.
آزمایشهای رایج برای تشخیص کمخونی عبارتاند از:
شمارش کامل خون (CBC)
این آزمایش، مهمترین تستیست که برای تشخیص کمخونی استفاده میشود و یک آزمایش خون استاندارد است که نیازی به آمادگی قبل از آزمایش ندارد. در این آزمایش، خون از ورید گرفته میشود.
نتیجهی آزمایش شامل تعداد گلبول قرمز و توضیحی دربارهی اندازه گلبولهای قرمز خواهد بود. تعداد کمِ گلبول قرمز به معنی کمخون بودن فرد است. گلبولهای قرمز بزرگ (کمخونی ماکروسیتیک) نشاندهندهی کمبود ویتامین B12 (اسید فولیک) یا کمخونی خطرناک است. گلبولهای قرمز کوچک (کم خونی میکروسیتیک) نشاندهندهی کمبود آهن یا خونریزی است.
اسمیر خون
اسمیر خون، نمونهی خونی است که به دقت زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار میگیرد. این ارزیابی میتواند توصیفی از گلبولهای قرمز ارائه دهد. همچنین، ممکن است بیماریهایی مثل کمخونی داسیشکل را شناسی کند. گاهی اوقات یک اسمیر خون میتواند مشکلاتی مانند کمخونی همولیتیک ناشی از عفونت مالاریا یا سموم را نیز شناسایی کند. همینطور، اسمیر خون میتواند برخی از سرطانهای خونی مانند لوسمی و لنفوم که باعث کمخونی میشوند را تشخیص دهد.
آزمایشهای آهن
پزشک ممکن است آزمایشهایی را برای ارزیابی سطح آهن در بدن تجویز کند. آهن، یک مادهی معدنی ضروری برای ساخت گلبولهای قرمز خون است. همچنین، وجود آهن برای سلامت عضلات، مغز استخوان و عملکرد اندامها مهم است. کمبود آهن در بدن باعث کمخونی ناشی از فقر آهن و سایر بیماریهای جدی میشود.
تستهای آهن عبارتاند از:
آزمایش آهن سرم
آزمایش ترانسفرین
آزمایش ظرفیت کل اتصال به آهن (TIBC)
آزمایش خون فریتین
همانند آزمایش CBC، آزمایش آهن نیاز به نمونهی خون دارد. ممکن است پزشک از شما بخواهد که ۱۲ ساعت قبل از آزمایش چیزی جز آب نخورده یا ننوشید (آزمایشهایی که نیاز به ناشتا بودن دارند معمولاً صبحهنگام انجام میشوند).
نتایج آزمایش نشان میدهد که مقدار آهن در بدن چهقدر است. نکتهی جالبتوجه این است که حتی اگر نتایج آزمایش طبیعی نباشد، به معنی ابتلا به یک بیماری نیست. خانمها به دلیل قاعدگی، اغلب سطح آهن پایینی دارند و برخی داروها مانند قرصهای ضدبارداری و استروژن میتوانند بر سطح آهن تأثیر بگذارند. اکثر شرایطی که باعث سطوح غیرعادی آهن میشوند، قابلدرمان هستند.
آزمایشهایی برای تعیین علت کمخونی
آزمایشهای دیگر به تعیین علت کمخونی کمک میکنند؛ برای مثال، پزشک ممکن است کولونوسکوپی را برای ارزیابی این که آیا سرطان کولون مسئول کمخونی است یا خیر، تجویز کند. آزمایشهایی که به تعیین علت کمخونی کمک میکنند شامل موارد زیر هستند:
آزمایش ادرار (U/A)
ویتامین B12، فولات یا سطح آهن
نمونهی خون مخفی در مدفوع
آزمایشهای عملکرد کبد (LFTs)
سطح الکترولیت
اریتروپوئیتین (EPO)
بیوپسی مغز استخوان
آزمایشهای ژنتیکی
کولونوسکوپی یا آندوسکوپی
تصویربرداری
تصویربرداری برای یافتن گسترش خونریزی و رشد تودهی سرطانی که باعث کمخونی میشوند، تجویز میشود. تصویربرداری در کنار معاینهی فیزیکی و آزمایشها به پزشک در تعیین علت کمخونی کمک میکند. مثلاً اگر بیمار کمخونی ناشی از فقر آهن با سطح آهن طبیعی داشته باشد، تصویربرداری برای جستوجوی مناطق احتمالی که دچار خونریزی هستند، انجام میشود.
تصویربرداری مورد استفاده در ارزیابی کمخونی شامل موارد زیر است:
توموگرافی کامپیوتری شکم (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
سونوگرافی لگن (CT)
تشخیصهای افتراقی
کمخونی، اغلب نشاندهندهی یک بیماری زمینهای است. میتوان تعداد کم گلبولهای قرمز یا گلبولهای قرمز تغییریافته را بهسرعت توسط آزمایش خون تشخیص داد. از تشخیصهای افتراقی برای یافتن علت یا عوامل خطر که منجر به کمخونی شدهاند، استفاده میشود.
موارد مورد سنجش در تشخیص افتراقی کمخونی عبارتاند از:
سوءتغذیه به دلیل مشکل رودهای تشخیصدادهنشده مانند بیماری التهابی روده (IBD) یا بیماری سلیاک
سوءتغذیه به دلیل تغذیه نامناسب
خونریزی بیشازحد در قاعدگی
آندومتریوز، فیبروم یا پولیپ رحم
خونریزی دستگاه گوارش
لوسمی یا لنفوم
سرطان معده، رودهی کوچک، رودهی بزرگ یا کبد
عفونت
اختلال خونی ارثی
یکی دیگر از مواردی که در تشخیص کمخونی باید مورد توجه قرار گیرد، عوارض جانبی داروهاست. بسیاری از داروها میتوانند به عنوان یک عارضهی جانبی باعث کمخونی شوند. کمخونی ممکن است حتی پس از سالها مصرف دارو شروع شود.