
نارسایی حاد کلیه زمانی رخ میدهد که کلیهها به طور ناگهانی نمیتوانند مواد زائد را از خون فیلتر کنند. این عارضه شامل هر بیماری یا اختلالی است که منجر به تجمع سریع سموم شده و مجموعهای از علائم از کاهش ادرار و خستگی گرفته تا درد قفسهی سینه و تشنج را ایجاد میکند.
در حالی که نارسایی حاد کلیوی اغلب میتواند بدون علائم رخ دهد و فقط در طول آزمایشهای آزمایشگاهی برای یک بیماری نامرتبط آشکار میشود، با این حال، در اکثر موارد در افرادی تشخیص داده میشود که یا بدحال هستند یا با یک بیماری جدی به بیمارستان مراجعه میکنند.
در صورت مشکوک شدن به نارسایی حاد کلیه، آزمایش خون، آزمایش ادرار، سونوگرافی و بیوپسی ممکن است برای تأیید و تعیین درجهی اختلال تجویز شود. بر اساس نتایج، پزشک قادر خواهد بود بیماری را مرحلهبندی کرده و اقدامات مناسب را انجام دهد. در بدترین حالت ممکن است بیماری کلیوی در مرحلهی نهایی اعلام شود.
آزمایشها
نارسایی حاد کلیه (ARF) که بهعنوان آسیب حاد کلیه (AKI) نیز شناخته میشود، در درجهی اول با آزمایش خون و ادرار تشخیص داده میشود. در میان بسیاری از آزمایشهای مورد استفاده برای ارزیابی عملکرد کلیه، دو معیار کلیدی برای تشخیص و مدیریت ARF وجود دارد.
کراتینین موجود در سرم
کراتینین سرم (SCr) مقدار مادهای به نام کراتینین را در خون اندازهگیری میکند. کراتینین یک محصول جانبی از متابولیسم ماهیچه است که از طریق ادرار دفع میشود. از آنجایی که با سرعت نسبتاً ثابتی تولید و دفع میشود، معیار قابل اعتمادی برای عملکرد کلیه و شاخص کلیدی برای نارسایی کلیه است.
سطوح نرمال SCr در بزرگسالان عبارتاند از:
در خانمها
در آقایان
حجم ادرار
حجم ادرار به عبارت ساده مقدار مایعی را که در یک دورهی زمانی مشخص ادرار دفع میکنید، اندازهگیری میکند. از آنجایی که ARF با از دست دادن عملکرد کلیه تعریف میشود، مقدار ادراری که بر حسب میلیلیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در یک ساعت اندازهگیری میشود، برای تأیید نارسایی کلیه و بررسی پاسخ به درمان بهعنوان شاخص است.

کمادراری، تولید حجم غیرطبیعی ادرار است که با مقدار ادرار کمتر از ۵/۰ میلیلیتر بر کیلوگرم در ساعت تعریف میشود.
سایر تستهای آزمایشگاهی
سایر آزمایشهای آزمایشگاهی مورد استفاده برای تشخیص ARF عبارتاند از:
نیتروژن اوره خون(BUN)
کلیرانس کراتینین (Creatinine clearance)
نرخ فیلتراسیون گلومرولی (eGFR)
پتاسیم سرم
آزمایش ادرار

پس از تکمیل آزمایش، بهسادگی میتوانید نتیجه آن را بهصورت اینترنتی از بخش جوابدهی آنلاین سایت آزمایشگاه ملاحظه کنید. در صورت نیاز میتوانید نسخه چاپی را نیز از پذیرش آزمایشگاه دریافت کنید.
معیارهای تشخیصی
نارسایی حاد کلیه بر اساس نتایج آزمایشهای کراتینین سرم و حجم ادرار تشخیص داده میشود.
معیارهای تشخیص توسط بیماری کلیوی: طبق KDIGO، نارسایی حاد کلیه در صورت وجود یکی از موارد زیر قابل تشخیص است:
افزایش SCr به میزان ۳/۰ میلی گرم در دسیلیتر یا بیشتر در عرض ۴۸ ساعت
افزایش SCr حداقل ۱۵۰درصد در یک دورهی هفت روزه
حجم ادرار کمتر از ml/kg/h ۵/۰ در یک دورهی شش ساعته
تستهای تصویربرداری
علاوهبر آزمایشهای خون و ادرار، ممکن است از آزمایشهای تصویربرداری برای تشخیص هر نوع آسیب کلیوی یا اختلال در جریان خون به کلیه یا دفع ادرار از بدن استفاده شود.
از جمله برخی از تست های مورد استفاده عبارتاند از:
سونوگرافی
سیتیاسکن
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی(MRI)
بیوپسی کلیه
بیوپسی شامل برداشتن بافت برای بررسی توسط آزمایشگاه است. نوعی که معمولاً برای ارزیابی بیماری کلیوی استفاده میشود، بیوپسی از راه پوست (percutaneous biopsy) نامیده میشود که در آن یک سوزن به داخل پوست وارد و به داخل کلیه هدایت میشود تا نمونهای از سلولها برداشته شود.
بیوپسی اغلب برای تشخیص ARF ذاتی (نارسایی حاد کلیه ناشی از آسیب به کلیهها) استفاده میشود. بیوپسی میتواند به سرعت برخی از علل شایع آسیب کلیه را تشخیص دهد، از جمله:
نفریت بینابینی حاد (AIN)
نکروز حاد لولهای (ATN)
گلومرولونفریت
تشخیصهای افتراقی
نارسایی حاد کلیه بهعنوان یک بیماری یا اختلال زمینهای میتواند به دلایل مختلفی از جمله نارسایی قلبی، سیروز کبدی، سرطانها، اختلالات خودایمنی و حتی کمآبی شدید ایجاد شود.
در عین حال، ممکن است شرایطی وجود داشته باشد که در آن آزمایشها نشاندهندهی ARF باشند، اما سایر بیماریها مقصر افزایش سطح خون هستند. از جمله:
بیماری مزمن کلیه (CKD) که اغلب تشخیص داده نمیشود؛ ممکن است تمام علائم سرولوژیکی ARF را داشته باشد اما در نهایت برای بیش از سه ماه باقی میماند. تست کلیرانس ۲۴ ساعته کراتینین معمولاً بین این دو حالت متفاوت است.
برخی از داروها، مانند مسدودکنندهی H2 تاگامت (سایمتیدین) و آنتیبیوتیک تریمتوپریم میتوانند باعث افزایش کراتینین شوند. قطع داروی مشکوک معمولاً برای ایجاد تمایز کافی است.